Epistemofilina

Epistemofilina nu este, cu siguranţă, unul din medicamentele pe care le puteţi găsi oricând la farmacie, cum ar fi Oscilococcinum, deşi s-a dovedit că are efecte mult mai benefice şi mai extinse. De fapt, poate mulţi nici nu aţi auzit de el – ceea ce, dată fiind situaţia în care se află cercetarea la noi în ţară (şi în restul lumii), nu este de mirare.

Nu aş merge până la a spune că există o conspiraţie care să ţină Epistemofilina departe de marele public, deşi mulţi au încercat şi continuă să „demonstreze” cu vorbe goale ineficienţa acestui remediu, şi cu atât mai mulţi participă involuntar la campanii ale populaţiei care au ca scop lăsarea în întuneric a acesteia.

Cum funcţionează

Epistemofilina este un remediu mai neortodox (ceea ce explică de ce se face efortul de a-l ţine departe de public), care are multe proprietăţi benefice şi are ca principal mecanism de funcţionare stimularea lobului frontal, alături de lobii temporal, occipital şi parietal, contribuind astfel la creşterea capacităţilor asociative, cognitive şi de gândire abstractă ale creierului. Deşi nu se cunosc contraindicaţii şi efecte adverse notabile, prezintă imcompatibilităţi marcate cu multe remedii şi proceduri considerate tradiţionale, dintre care unele sunt foarte răspândite în eresul popular, atât în ţara noastră cât şi în restul lumii.

Principiul funcţionării Epistemofilinei este în primul rând preventiv, şi este un fapt ştiut că prevenţia este preferabilă nevoii de a vindeca. Pentru a vindeca e nevoie de mult mai multe eforturi şi timp decât este nevoie pentru a preveni – lucru de care erau conştienţi şi strămoşii noştri latini, de la care ne-a rămas maxima „prevenire melius est quam curare” (care înseamnă exact acest lucru: „a preveni e mai bine/convenabil decât a vindeca”).

Compoziţie

Epistemofilina are o compoziţie eterogenă, din care fac parte componente testate în timp pentru eficacitate şi funcţionare. Structura acestora este constant supusă testării experimentale şi adaptării la ultimele standarde acceptate. Proporţia relativă a componentelor este variabilă şi necesită o dozare atentă în funcţie de vârsta şi starea generală a pacientului, atât fizică cât şi, mai ales, psihică.

Posologie

Epistemofilina se poate administra la orice vârstă şi aproape în orice condiţii, dar cel mai eficient este un tratament care să înceapă încă din copilărie. Pentru eficacitate maximă sunt recomandate tratamente de lungă durată, cu doze moderate, ce urmează a fi crescute treptat, de Epistemofilină, cunoscut fiind că dinamica asimilării Epistemofilinei determină ineficacitatea acesteia în doze prea scăzute şi este susceptibilă a induce efecte adverse la supradozarea şi combinarea iraţională a părţilor componente.

Efecte adverse

Nu există efecte adverse cunoscute, deşi la subienţii care au început tratamentul după administrarea îndelungată de produse antagonice s-au putut observa scurte perioade de agitaţie psihică, uneori însoţite de coşmaruri având ca tematică principală imagini escatologice cu conotaţie negativă şi violentă.

Interacţiunea cu alte produse

S-a constatat o incompatibilitate experimentală a Epistemofilinei cu unele produse, procedee şi tehnici psihologice destul de frecvent utilizate în ciuda ineficacităţii demonstrate faptic a acestora – ceea ce duce la scăderea eficacităţii Epistemofilinei proporţional cu expunerea la acestea.

În ţara noastră, printre cele mai importante substanţe antagonice se numără prezenţa în dietă a pâinii cu vin şi fierturii de grâu, precum şi expunerea la fumul generat de arderea  produselor apicole şi a unor răşini.

La nivel social, unele dintre procedeele cele mai contraindicate includ stimularea claustrofobiei prin prezenţa în aglomeraţii (de mărime variabilă) în încăperi care, deşi de dimensiuni rezonabile, sunt slab iluminate, precum şi paticiparea constantă la ritualuri ceremoniale ce implică practici repetitive, monotone şi eventual neigienice, însoţite de tehnici pseudo-hipnotice.

Pe plan psihologic individual şi de grup s-a constatat o variaţie a eficacităţii invers proporţionale cu citirea şi acceptarea ca atare, parţială sau totală, a unor texte confuze, autocontradictorii, pe alocuri violente şi în ansamblu de o îndoielnică calitate literară. Un alt element extrem de inhibitor este practicarea de tehnici psihologice care includ autoculpabilizarea, xenofobia, intoleranţa decretată de prejudecăţi arhaice, exacerbarea importanţei noţiunilor subiective apriorice, inhibarea instinctelor sexuale şi cognitive individuale.

Mecanismul exact prin care se produce inactivarea, parţială sau totală, a efectelor Epistemofilinei la expunerea la aceşti factori nu este încă în întregime cunoscut, dar se ştie că una din principalele căi este inhibarea lobului cerebral frontal, împreună cu o scăderere generalizată a numărului şi permeabilităţii sinapselor, uneori însoţită de excitarea ariilor senzoriale ale cortexului în absenţa unor stimuli obiectivi.

4 comments to Epistemofilina

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>