Apă chioară la un pol chilu’

Au botezat-o QlariviaTM şi au supranumit-o ba „apă imaculată”, ba „apă vie”. Se vinde în sticle de 0,5 L, la preţul de „numai” 12-14 lei (!) bucata – dar sănătatea nu are preţ, aşa se spune. „Apa imaculată” are diverse efecte benefice, în general grupate vag sub sintagma „menţine starea de bine”, singurul enunţat în clar fiind că încetineşte îmbătrânirea.

Este un nou produs miraculos care face şi drege şi pe care, din cauza legislaţiei prea neîngăduitoare  din România sunt nevoiţi să-l comercializeze ca „apă potabilă” în loc de „medicament”, aum s-ar fi dorit.

Apă uşoară, apă grea

De pe situl ApaSaracitaInDeuteriu.ro aflăm că:

Cercetarile efectuate de institute specializate din tara si strainatate au evidentiat efecte bioactive de necontestat ale ASD asupra viului: cresterea reactivitatii vasculare, stimularea imunitatii, cresterea rezistentei animalelor la doze de radiatii subletale si letale, remisia liniilor celulare tumorale si a afectiunilor dermatologice.

De asemenea, pe Qlarivia.ro aflăm că apa în cauză, datorită conţinutului scăzut de deuteriu:

(…) are influenţă asupra diviziunii celulare. Cu cât concentraţia de deuteriu din apă este mai mică, cu atât va fi mai lent procesul de diviziune celulară, ceea ce înseamnă că „îmbătrânirea” organismului va fi încetinită. De asemenea, în cazul unei diviziuni celulare rapide, cresc şi şansele apariţiei defectelor de diviziune.

De fapt, singurele lucruri concret şi în clar constatate/declarate de persoane neinteresate material în subiectul „apă vie” sunt că aceasta nu este dăunătoare şi că nu are efecte toxice. Efectele benefice presupuse sunt speculaţii pe marginea efectelor negative pe care le are consumul de apă grea de concentraţie mare (25-50%). Şi mai mult de atât, se contrazic unele pe altele. De exemplu, în fragmentul de mai sus se zice: „cu cât concentraţia de deuteriu din apă este mai mică cu atât va fi mai lent procesul de diviziune celulară” – afirmaţie care intră în contradicţie cu efectele cunoscute ale apei grele de a încetini diviziunea celulară, după cum chiar pe situl ApaSaracitaInDeuteriu.ro se confirmă în articolul In the Search of the Fountain of Youth.

Nu există studii care să confirme că apa sărăcită în deuteriu (25-120 ppm D) ar avea vreun efect curativ per se, comparativ cu apa „obişnuită”, care are o concentraţie de deuteriu de 2-5 ori mai mare (140-155 ppm D). Există studii asupra toxicităţii apei grele asupra organismelor vegetale şi animale, în care s-au folosit concentraţii simţitor mai mari de D2O – 25% şi 50% apă grea (corespunzând cu, respectiv, 50.000 şi 100.000 ppm D). Există studii care certifică faptul că apa sărăcită în deuteriu nu este toxică. Există studii teoretice referitoare la influenţa tăriei punţilor de hidrogen asupra mecanismelor chimice la nivel subcelular.

Există, în schimb speculaţii şi mărturii asupra efectelor benefice ale apei sărăcite în deuteriu. Există articole unde se prezintă corect efectul negativ al apei grele în concentraţie mare (25-50%), dar se schimbă tonul şi se folosesc expresii care sunt vagi şi cu conţinut informativ relevant quasi-nul, deşi sunt impresionante şi pline de superlative, când se vorbeşte de apa obişnuită (cu concentraţie de D2O de 0,015%) şi de apa „sărăcită în deuteriu” (cu conţinut de D2O de 0,003-0,012%). Şi există mărturii despre miraculoasele efecte ale apei sărăcite în deuteriu asupra tumorilor, grupate pe forum la ApaSaracitaInDeuteriu.ro.

În plus, apare foarte misterioasă recomandarea că  „pentru oamenii sănătoşi, apa sărăcită trebuie înmulţită cu două treimi de apă normală„. Adică… se ia apa „sărăcită” în deuteriu şi se amestecă cu apă normală, mai „bogată” în deuteriu pentrua creşte concentraţia în deuteriu!

Tehnologia folosită

Se marşează mult pe a sublinia că apa respectivă este obţinută printr-un procedeu brevetat şi cu o tehnologie brevetată şi medialiată la saloane de inventică.

Şi ce dacă? Tehnologia folosită nu are nicio influenţă magică asupra produsului. Atâta timp cât asigură respectarea parametrilor şi purităţii declarate, nu are absolut nicio relevanţă. Nu mai mult decât au premiile câştigate de maşina care fabrică pastilele de aspirină pe care le iei când te doare capul: aspirina rămâne acid acetilsalicilic, indiferent că e sintetizată acasă (valabil pentru chimiştii care şi-au amenajat un laborator acasă, bineînţeles) sau fabricată de Bayer, compania care a „dat lovitura” cu medicamentul ăsta.

Singurul merit pe care îl au brevetele este de a impresiona publicul lăsând impresia că un brevet este ceva extraordinar, ieşit din comun, nemaiîntâlnit. Ei bine, nu este. Aproape fiecare obiect pe care-l folosim cotidian este cel puţin la fel de „brevetat” – unitatea DVD a calculatorului pe care-l folosesc acum are „în spate” vreo 15-20 de brevete. Ei şi? Un brevet nu este decât un instrument care împiedică pe alţii să folosească tehnologia ta, nimic mai mult. Iar brevetul atât de publicizat este exact atât: un brevet pentru tehnologia folosită pentru a „extrage” ceva apă grea din apa obişnuită.

Situl Qlarivia.ro

Situl în sine este un site de prezentare aproape excelent realizat, dacă facem abstracţie de conţinut. Trecând peste niscai inconveniente minore, este simplu şi aerisit – întotdeauna un plus pentru un site de prezentare a unui produs.

Conţinutul? Conţinutul este cu totul altă poveste.  Chiar nu ţin minte să mai fi văzut vreodată o asemenea colecţie de falsuri, truisme, teorii fantastice şi inepţii concentrate într-un spaţiu atât de mic.

Doar câteva exemple! Pe pagina întitulată „Ce este deuteriul şi apa cu conţinut scăzut în deuteriu” putem citi:

Concentraţia de deuteriu din organismul unui adult este de circa 120-140 ppm. Cu toate că nu pare mult, dacă comparăm această cantitate cu masa altor elemente vitale, se observă că deuteriul este prezent în corp într-o cantitate de şase ori mai mare decât calciul şi de zece ori mai mare decât magneziul.

Lăsând la o parte sugestia că ar avea vreo relevanţă cantitatea altor elemente raportată la cea a unui izotop anume al hidrogenului, informaţia prezentată atât de sigur este un fals grosolan. În compoziţia corpului uman avem 1,5% calciu şi 0,05% magneziu – adică 15.000 ppm  Ca şi 500 ppm Mg. Faţă de cele 20-23 ppm Ca şi 12-14 ppm Mg stipulate avem o eroare de, respectiv, 35-40:1 pentru magneziu şi 650-750:1 pentru calciu (aproape trei ordine de mărime).

Într-o altă pagină ni se spune „Cum putem reduce concentraţia de deuteriu din organism„. Cică „există două căi majore”:

1. Consumul de legume şi fructe proaspete, de alimente vegetariene în general, care sunt bogate în apă cu conţinut redus în deuteriu, spre deosebire de carne şi de produsele din carne care, din contră, sporesc cantitatea de deuteriu.
2. Consumul direct de apă cu conţinut redus în deuteriu. Consumul zilnic a 500 ml apă Qlarivia asigură echilibrul în deuteriu echivalent cu consumul a 3-4 kg de fructe proaspete.

Se marşează pe obsesia cu dieta vegetariană pe care o au mulţi. Şi se prezintă alte date false. Plantele, după cum binevoiesc să fie de acord şi producătorii, au proporţie de deuteriu mai scăzută în compoziţie doar dacă sunt irigate cu apă sărăcită în deuteriu. Nu se poate aplica pur şi simplu reţeta care se aplică vorbind de „fibre”, „colesterol” sau mai-ştiu-eu ce alte sperietori de ciori legate de dietă. 500 mL de apă cu 30 ppm D înseamnă exact 15mg D. 3 kg de apă (mai puţin decât cantitatea prezentă în 4 kg de fructe, dat fiind că vegetalele au un conţinut de apă de peste 90% în cea mai mare parte), chiar la concentraţia de 60 ppm deuteriu stipulată pentru lacrimile viţei de vie, ar însemna 180 mg deuteriu. Aritmetica de clasa a 4-a şi regula de trei simplă sunt două cuceriri ale ştiinţelor matematice de care, se pare, nu au auzit scribii acestor texte publicitare!

Şi o ultimă perlă, de pe aceeaşi pagină care ne spune „Ce este deuteriul şi apa cu conţinut scăzut în deuteriu„:

La copii şi tineri, cantitatea de gaze dizolvată în organism este de patru ori mai mică decât la o persoană în vârstă. De fapt, pe masură ce noi îmbătrânim, apa îmbătrâneşte şi ea şi reţine din ce în ce mai multe reziduuri sub forma de gaze. Daca reuşim să înlocuim apa „poluată” din interiorul organismului (poluata prin informaţie structurală, izotopică, entropică) cu o apă nepoluată, atunci vom reuşi să dăm o nouă viaţă şi o nouă tinereţe organismului. Apa cu conţinut redus în deuteriu este una dintre apele care fac lucrul acesta.

Trecând peste aiureala cu cantitatea de gaze dizolvată în organism, aflăm două informaţii care ar putea revoluţiona fizica, chimia şi medicina (pe lângă alte arii de studiu mai puţin importante, cum ar fi oceanografia sau meteorologia): 1) apa îmbătrâneşte odată cu noi – şi din cauza asta creşte inexplicabil cantitatea de gaze dizolvate în ea, bag de seamă; şi 2) [pe măsură ce îmbătrâneşte] apa se poluează cu informaţie structurală (??), izotopică (?!) şi entropică (!!).

Gândire magică plus technobabble. Refuz să cred că aşa ceva a fost scris de o persoană care a absolvit mai mult de 2 clase plus şcoala de descântece a Babei Safta Vindecătoarea!

4 comments to Apă chioară la un pol chilu’

 • TLP

  Vegetarianismul e un moft. Ar putea la fel de bine sa fie sinceri si sa promoveze un regim moderat in carne, fiindca n-o sa te omoare sa mananci o chiftea din cand in cand si pari foarte intepat in cur stand la masa ca boul si asteptand sa iti vina „meniul vegetarian”.

  informaţie structurală, izotopică, entropică

  Argument By Prestigious Jargon:
  using big complicated words so that you will seem to be an expert. Why do people use „utilize” when they could utilize „use” ?

  For example, crackpots used to claim they had a Unified Field Theory (after Einstein). Then the word Quantum was popular. Lately it seems to be Zero Point Fields.

  Argument By Gibberish (Bafflement):
  this is the extreme version of Argument By Prestigious Jargon. An invented vocabulary helps the effect, and some net.kooks use lots of CAPitaLIZation. However, perfectly ordinary words can be used to baffle. For example, „Omniscience is greater than omnipotence, and the difference is two. Omnipotence plus two equals omniscience. META = 2.” [From R. Buckminster Fuller’s No More Secondhand God.]

  Gibberish may come from people who can’t find meaning in technical jargon, so they think they should copy style instead of meaning. It can also be a „snow job”, AKA „baffle them with BS”, by someone actually familiar with the jargon. Or it could be Argument By Poetic Language.

  An example of poetic gibberish: „Each autonomous individual emerges holographically within egoless ontological consciousness as a non-dimensional geometric point within the transcendental thought-wave matrix.”

  http://www.don-lindsay-archive.org/skeptic/arguments.html

 • Da, cu vegetarianismul văd şi eu cam la fel lucrurile. Nu sunt şi n-am fost niciodată vegetarian, iar poziţia „nu ating carne cu gura” mi se pare un nonsens – la fel ca şi „dacă nu mănânc un friptan înseamnă că n-am mâncat deloc”, dealtfel.

  În ceea ce priveşte partea a doua, exact la „argument by prestigious jargon/gibberish” m-am referit cu termenul technobabble.

  De fapt este cam ceea ce C. T. Popescu (cred) denumea „limbaj ştiinţifist” într-un articol publicat în Almanahul Anticipaţia acum vreo douăzeci de ani: folosirea de termeni ştiinţifici şi limbaj erudit pentru a impresiona cititorul cu nonsensuri şi fraze goale de conţinut sau de-a dreptul greşite şi inepte – spre deosebire de limbajul ştiinţific. Era o critică la adresa unor scriitori de science fiction, e drept, dar mi-au rămas în minte atât unele exemple („s-a acoperit cu mantia antineutrinică”, „răpăitul mitralierei laser”) cât şi termenul – şi se poate folosi şi în alte domenii.

  Recitind acum ultimul fragment, îmi dau seama că am trecut cam repede peste el… Chimist fiind tind de multe ori să iau ca un dat faptul că lumea este familiarizată cu unele principii (de bază, care se predau în liceu, dar trec cam nebăgate în seamă). Pot spune cu toată sinceritatea că este o bucată de text cu o densitate de inepţii cum rar mi-a fost dat să văd! Detalii altă dată, eventual…

 • Rux

  Ma bucur ca in blogosfera au inceput sa apara tot felul de pareri contra apei saracite in deuteriu. Nu de alta, dar asa se pot contracara niste mituri formate dupa parerea unor persoane neavizate care cred ca inteleg un procedeu inca aflat in studii clinice. Daca tot stiti atatea despre medicina, ar trebui sa stiti si de ce nu se pot comunica efectele asupra sanatatii create de un produs aflat la phase 3 in studiile clinice. Exista o lege in Romania care nu permite acest lucru tocmai pentru protectia consumatorului. Asta nu inseamna in schimb ca aceste studii nu sunt facute ci doar ca inca nu au fost publicate.

  Si asa, de final, mai vreau doar sa spun ca investitia in procedeul de productie a apei saracite in deuteriu este mult prea mare ca cineva sa o scoata pe piata, sa o vanda o data si dupa aceea, daca lumea isi da seama ca e frectie la picior de lemn sa nu mai vinzi niciodata, asa ca ideea de a trage cateva tepe nu ar fi in beneficiul nici unei firme care ar face o investitie la nivelul asta fiindca pur si simplu nu si-ar acoperi nici macar investitia.

  Nu in ultimul rand, astfel de apa deja se vinde de mult in SUA, Japonia, Ungaria si Rusia si e folosita deja ca medicament veterinar impotriva cancerului inclusiv in Romania.

  Hai totusi cand ne dam cu parerea sa ne documentam mai bine si sa avem mai multa incredere in inteligenta consumatorului de pretutindeni.

 • Da, de acord, hai să nu ne dăm cu părerea fără să ne documentăm. Eu m-am documentat.

  ar trebui sa stiti si de ce nu se pot comunica efectele asupra sanatatii create de un produs aflat la phase 3 in studiile clinice. Exista o lege in Romania care nu permite acest lucru tocmai pentru protectia consumatorului. Asta nu inseamna in schimb ca aceste studii nu sunt facute ci doar ca inca nu au fost publicate.

  Chiar admiţând că apa asta minune se află în vreo fază de studiu clinic, nu este nici pe departe normal să se încerce vânzarea ei ca medicament înainte de a obţine o confirmare experimentală a efectelor; ba chiar, aş spune, este ilegal.
  Pe de altă parte se tot pomeneşte de „studii clinice”, dar nu se oferă nicio referinţă, cu trei excepţii: 1) un medic maghiar care ar fi făcut ceva teste în urmă cu un deceniu, 2) un oncolog din Timişoara şi 3) un dermatolog bucureştean. Toate argumentele sunt de tipul „pacienţii au declarat” şi „bla-bla-bla starea de bine” (validare subiectivă din partea „pacienţilor” şi mărturii – deci valoare probatorie ZERO d.p.d.v. ştiinţific). Şi dintre aceştia trei doar ungurului i-aş putea acorda prezumţia de obiectivitate, necesară pentru confirmarea unei teorii. Ceilalţi… unul este asociat al unei clinici particulare unde foloseşte „apa vie” ca metodă de tratament, iar celălalt promovează o linie proprie de produse cosmetice având „apa minune” în compoziţie – deci adio obiectivitate!

  Şi, bineînţeles, faptul că nu are efecte negative, atestat în câteva zeci (sic!) de studii citate în clar în cazul ăsta, nu înseamnă că are efecte pozitive. Ceva ce nu e toxic nu este automat un panaceu.

  investitia in procedeul de productie a apei saracite in deuteriu este mult prea mare ca cineva sa o scoata pe piata, sa o vanda o data si dupa aceea, daca lumea isi da seama ca e frectie la picior de lemn sa nu mai vinzi niciodata

  Cât de ironic este că tocmai asta s-a întâmplat! Qlarivia este al doilea rebranding al apei dedeuterizate de când au început să vândă „apa de masă mineralizată artificial şi sărăcită în deuteriu”. Faptul că acum au o strategie de marketing mai agresivă nu înseamnă că „noul” produs este mai bun decât „vechiul” produs (apă vie, aqua forte etc.), nici că efectul este altul decât al oricărui alt placebo sau al excipienţilor din tabletele de Antinevralgic… Aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

  În fapt, tot lobby-ul pentru brand-ul ăsta de apă distilată şi mineralizată se învârte în jurul unor apeluri populiste şi afirmaţii vagi, cuplate cu enormităţi care nici măcar pseudoştiinţă nu pot fi numite. Articolul citat pe situl ApaSaracitaInDeuteriu.ro este pseudştiinţă; ultimul citat pe care l-am dat de pe situl oficial Qlarivia este ceva ce ar face să i se încreţească pielea oricui are noţiuni de bază de fizică, chimie şi biologie.

  sa avem mai multa incredere in inteligenta consumatorului de pretutindeni

  Slogan de marketing – vorbim de aceeaşi inteligenţă a aceluiaşi consumator care se duce la vrăjitoare să-i „stingă cărbuni” sau la popă să-i „deschidă cartea” pentru deochi? Sau de inteligenţa consumatorului care bea sucuri fără zahăr (deşi îndulcitorii sintetici sunt cel puţin la fel de nocivi pentru organism, iar acidul fosforic, aromele „identic” naturale şi coloranţii sintetici cu greu se poate presupune că au vreun efect benefic!) şi riscă viaţa sa şi a copiilor refuzând să facă vaccinuri (din cauza unor campanii de teoria conspiraţiei) şi apelând la şarlatani homeopaţi în loc să meargă la medic?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>